Camino Mozárabe

Tid til vandring
Midt
i april tager jeg afsted på min næste langdistancevandring. Det er en længe ventet drøm, som endelig går i opfyldelse. For tre år siden lukkede verden ned på grund af Covid-19 og mange ting måtte udskydes. Nu er tiden endelig kommet til at binde snørebåndene og komme tilbage ud på stierne.

Hvorfor Camino Mozárabe?
I adskillige år har jeg været fascineret af Andalusiens historie. Samlivet og kampene mellem de to store folkeslag i området. Araberne som regerede i landet i 800 år. Katolikkerne som endte med at overtage og deportere alle maurerne. Jeg glæder mig ubeskriveligt til at se blandingen af arabisk og europæisk arkitektur. Gamle borge, slotte, kirker, arabiske bade og meget mere. Især kirker bygget på gamle moskéer, hvor nogle af dem stadig har Mihraben intakt. At nedrive eller ombygge folks hellige steder, har alle dage været den bedste måde at håne et andet folk. Et af min turs højdepunkter, bliver uden tvivl besøget i Mezquita de Cordoba. Engang var det en moské, nu er det en katedral. Begge dele fremstår stadig tydeligt. Hvor smukt vil livet ikke blive den dag, hvor folk kan enes og hver især bede til deres foretrukne gud, side ved side med respekt for hinanden.

Ruten
Jeg starter i Almeria, går til Granada, fortsætter mod Cordóba. Når jeg ankommer til Mérida, skal jeg vælge, om jeg vil gå nordpå mod Santiago de Compostela eller mod syd til Sevilla og Cádiz. Det hele er en løs plan, som hurtigt kan skifte undervejs.

 

Time to hike
In the middle of April 2023 I will start out on a new longdistance hike. It’s a dream coming true. The world was suddenly shut down with Covid and so many things have been postponed in our lives. Now it’s time to tie those boots and get walking again.

Why Camino Mozárabe?
For several years I have been faschinated with history of Andalucia. The co-existence and the clashes of two major cultures in the area. The Arabs who ruled the region for 800 years. The Catholics who ended up taking over and deporting all the Moorish people. I look forward to see the mixture of Moorish and European architecture. Old fortresses, castles, churches, arab baths and much more. Especially churches build on former mosques and some of them still containing Mihrabs. The best way of surpressing people all through history, has always been by tearing down or changing their places of worship. One of the highlights of my tour will be Mezquita de Cordoba. Once a mosque, now a cathedral. How beautiful would it be, the day where people would get along and be able to prey to their preferred God, respectfully, side by side.

The route
I start in Almeria, walk to Granada, continues to Cordóba. When I reach Mérida it’s time to choose whether to walk north towards Santiago de Compostela or south to Sevilla and Cádiz. It’s all just a loose plan, that might change on the way.

Følg min tur / Follow my trip

Gør som 61 andre, og få besked når der er nyt om min vandretur!

Jeg lover, at der kun kommer sjov, ballade og vandreture!

Du modtager en mail til bekræftelse.
Hvis den ikke havner i din indbakke, så tjek i spam.
You will recieve a confirmation mail.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Almeria - Merida   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Almeria - Merida

Merida - Santiago de Compostela   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Merida - Santiago de Compostela

Merida - Cadiz   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Merida - Cadiz

Indlæg fra min tur / News from my trip

Foredrag om min vandring

I april/maj sidste år fulgte du med på min vandring i Andalusien i det sydlige Spanien. Har du lyst til at se flere billeder og høre mere om min tur? Du har chancen onsdag d. 28.02.2024 kl 19.00, hvor jeg holder foredrag på Gram Bibliotek.Køb din billet her:https://www.place2book.com/da/sw2/sales/dkr1m1sttb?fbclid=IwAR2KKXk2pOW2TMUfDQhjNrI0VRFeZR9GyrBhKaosfDxiDD3T8RKqXzgpJOU

læs mere
Når planen stikker helt af

Når planen stikker helt af

Min tur er snart ved vejs ende. Den fik et mere brat stop end ønsket. Stængerne sagde fra et stykke nord for Córdoba. Etaperne var blevet længere end mine ben synes om, mulighederne for at stoppe op og overnatte undervejs var ikke til stede og busser en saga blot. Den kultur og historie som interesserede mig mest var også på tilbagetog. Det hele blev lige toppet op med et maveonde med tilhørende racermave. Har en stærk mistanke om, at det stammer fra landsbyen med det udrikkelige vand.  Jeg tilbragte et par dage hos en sød kvinde, desværre et sted, hvor der skete absolut intet. Var 5 minutter fra at købe en flybillet hjem, da jeg fik en besked fra en camino-ven, som jeg havde mødt i 2017. Jeg blev inviteret på besøg og flybilletten blev...

læs mere
En spansk kirkegård

En spansk kirkegård

Jeps, jeg har været på besøg på en kirkegård, faktisk har jeg været på mere end én spansk kirkegård. Det er noget min mor har lært mig. Det der med at beøge fremmede kirkegårde/gravpladser. De fleste mennesker synes, at det er en mærkelig ting, men som med så meget andet, så tror jeg på, at det udvider din horisont og fortæller dig noget om befolkningen fra det sted du besøger.  En spansk kirkegård er markant anderledes end en dansk. Derhjemme siger vi nogle gange, at man får en etværelses med låg, her i Spanien suppleres der med en fordør.  Man finder typisk et etagebyggeri med mange rum. Nogle gange er en sektion ejet af og forbeholdt en bestemt familie, andre gange er er det individuelle pladser. Kisten med den afdøde skubbes ind på...

læs mere
Vaskehuse

Vaskehuse

I mange små landsbyer finder man vaskehuse fra en svunden tid. Nogle ser forholdsvis nye og velholdte ud, andre mere medtaget. Nogle er store, andre er små. Fælles for dem er, at de altid er placeret ved et vandløb. Ikke noget med baljer og løse vaskebræt. Her er det hele støbt, så man skulle blot medbringe sæbe og sit vasketøj.  De stammer fra tiden før man fik indlagt vand i husene. Tøjvask var en social begivenhed, hvor byens kvinder fik vendt verdenshistorien og måske sladret lidt om hende, der var fraværende, alt i mens de vaskede deres tøj og indbyrdes konkurrerede om, at have det reneste og hvideste linned.  Et af de vaskehuse som jeg har passeret, ved jeg med sikkerhed, var i brug indtil midten af 70'erne. Resten tør jeg ikke...

læs mere
Når vand bliver en mangelvare

Når vand bliver en mangelvare

Vi tænker ikke over det, vi åbner blot hanen, og så vælter det ud. Det er rent og der er frit valg mellem varmt og koldt. Jeg taler naturligvis om vand. Noget vi har rigeligt af i Danmark og hvis vi skal være ærlige, så synes vi også, at der falder for meget af det fra himlen.  Sådan er det ikke her. Tørken fra sidste år lader til at fortsætte her i Spanien, helt slemt er det hernede sydpå. I Almería, nede ved kysten hvor de dyrker grøntsager til hele Europa, havde de sidste år en regnvejrsdag, ja det er korrekt. Én dag med regn. Toppene på bjergkæden Sierra Nevada skulle være dækket med sne, men der er ved at være lidt tyndt, da der ikke falder nyt. Derudover har temperaturen for årstiden været højere end normalt.  Flere steder har jeg...

læs mere
Oliventræer

Oliventræer

Jeg har vandret blandt oliventræer, adskillige oliventræer, den ene hektar efter den anden med oliventræer, flere dage i træk, oliventræer så langt øjet rækker. Det er varmt, støvet og uden skygge.  Når man kender til regler for dansk landbrug, forbavses man over, at denne form for landbrug er tilladt. Hjemme skal der såes efterafgrøder, næsten før høsten er i hus og der skal være et grønt bunddække i markerne med majs. Her består landskabet kun af oliventræer og bar jord, ikke så meget som en tot græs finder man. Når man kommer til et vandløb bliver alt grønnere og pludselig slår det én, hvad der manglede blandt de talløse rækker af oliventræer. Fuglesang. Om det er den nuværende tørke eller det er landbrugsmetoden der gør, at der ikke...

læs mere
Mezquita-Catedral de Córdoba

Mezquita-Catedral de Córdoba

Mezquita-Catedral de Córdoba er et enestående bygningsværk. Mezquita betyder moské og Catedral er som nok gættet, en katedral. Lidt pudsigt er det, at de to ord er sat sammen, men som det antyder, så er bygningen begge dele. Når man træder ind i bygningen, blive man ganske overvældet af det syn, som møder én. En skov af søjler. Der er en grund til, at stedet også bliver kaldt De 1000 Søjlers Moské. Alle som én hiver telefonen op af lommen og begynder at fotografere. Men lad os spole tiden tilbage…  Midten af 6. Århundrede.Der er fundet rester af San Vicente Basilica. En Visgotisk kirke. Gennem et stykke glas i gulvet, kan man se noget af de gamle mure og et fantastisk stykke gulvmosaik. Det 8. Århundrede.Abd al-Rahman I bygger den...

læs mere
Spontaniteten længe leve!

Spontaniteten længe leve!

Onsdag aften: Jeg nærmede mig Cordóba. Tænkte at det måske var en god idé, at reservere noget overnatning. Det havde jeg på intet tidspunkt gjort tidligere på denne tur, men Cordóba er jo ikke ligefrem en lille landsby. Jeg havde ikke det største held med at finde et hotelværelse til rimelig pris og jeg havde ikke lyst til at bo på vandrehjem i 3 dage. Fandt en mini lejlighed gennem airbnb. Lidt pebret, men at se Cordóba var et stort ønske hjemmefra.  Torsdag formiddag:  Jeg vandrede rundt blandt uanede mængder af oliventræer, fik en tanke, ringede til mine forældre, kom til at foreslå, at mor kunne komme forbi i weekenden. Hun vidste ikke, at telefonen i hendes ende var på video og at jeg kunne se hendes ansigtsudtryk. Jeg var ikke i...

læs mere
Espejo – et uautoriseret stop på min vej.

Espejo – et uautoriseret stop på min vej.

Nogle gange træffer man bare der bedste valg uden at vide det. Da jeg har haft problemer med mine ankler, har jeg ofte gået halve etaper. Det gjorde jeg også i går. Jeg stoppede i en lille by der hed Espejo. De fleste andre pilgrimme haster afsted og kun de færreste kunne drømme om, at stoppe “uden for etaperne”. Jeg hører til den sidste gruppe, hvis du skulle være i tvivl, til dem der gladeligt stopper midt i det hele, måske var noget der skulle undersøges, opleves eller simpelthen bare fordi.  Lige nu sidder jeg i den by, hvor jeg “burde” have stoppet. Hvor er jeg dog glad for, at det ikke skete. Et uvenligt sted med en travl landevej og 3 hostal/restaurant/bar ved siden. Jeg venter heldigvis bare på bussen. Jeg...

læs mere
Vindens Port

Vindens Port

Jeg har stået i Vindens Port, indgangen til Fortaleza de La Mota. Porten som er forsidebilledet på Anne-Cathrine Riebnitzskys roman af samme navn. I min optik en ganske fortræffelig bog, som har sendt en hel del danskere forbi Alcalá de Real. Bogens historie udspiller sig under den sidste muslimske borgherres tid og handler om de 9 måneders belejring der skulle til, før de overgav borgen til de kristne.  La Mota er et kæmpe borgkomplex beliggende i 1000 meters højde med meget stejle skråninger. Tæt på uindtagelig. Borgen indeholder de sædvanlige vandcisterner, der kunne holde byen med vand i krisetider. Derudover var der også en hule med en brønd/kilde. Da de kriste fandt ud af, at beboerne på borgen ikke overgav sig trods langvarig...

læs mere